Energieneutraal

ENERGIENEUTRALE WONINGEN

Smart2Start ontwikkelt uitsluitend energie-neutrale woningen, d.w.z. dat er voldoende energie wordt gegenereerd voor het verbruik door een ‘gemiddeld’ gezin (= ouders + 2 kinderen). Dit wordt bereikt door de combinatie van de volgende duurzame installaties: zonnepanelen, warmtepomp en warmteterugwinning systeem.

Wat is energieneutraal bouwen?

BENG-gereed = Bijna Energie Neutraal Gebouwd

Bij het ontwerpen van de woningen wordt er veel aandacht besteed aan het minimaliseren van het energieverbruik en optimale opwekking van duurzame energie. Zo worden de woningen maximaal zongeorienteerd op de kavels gebouwd, waardoor er maximaal zonne-energie gegenereerd kan worden door de zonnepanelen. Elke woning wordt voorzien van een luchtwater-warmtepomp die de woning zal verwarmen en het benodigde warm tapwater zal leveren. De woningen krijgen dus geen gasaansluiting. Een geavanceerd ventilatiesysteem, met warmteterugwinning, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Door het toepassen van goede isolatie en een optimale kierdichtheid wordt het energieverbruik beperkt.

Zonnepanelen

De zonnepanelen genereren voldoende energie voor het verbruik aan elektriciteit voor huishoudelijk gebruik (apparaten), verlichting en de aandrijving van de warmtepomp en het warmteterugwinning systeem

Luchtwater-warmtepomp

Een luchtwater-warmtepomp haalt energie uit de lucht met een buitenunit. In samenwerking met een binnenunit (geplaatst op zolder) wordt het water verwarmd. In dezelfde binnenunit zit een waterbuffer waarin warmwater voor onmiddellijk gebruik wordt opgeslagen. Zo is er zowel warm water voor tapwater als voor douchen, maar ook voor de vloerverwarming op begane grond, verdieping en zolder en voor eventuele radiatoren.

Meer duurzame info

Ben je geïnteresseerd in meer achtergrondinformatie over de verschillende technieken voor duurzame oplossingen, kijk dan op www.danielssmartenergy.nl.

Energie- & onderhoudskosten

Koop je een woning van Smart2Start, dan heb je minimale maandelijkse energiekosten. De capaciteiten van de zonnepanelen, warmtepomp en warmteterugwinning systeem worden zó gekozen dat bij gemiddeld gebruik de energiekosten worden weggenomen. Er is geen gasaansluiting en dus zijn er geen gaskosten, geen energiebelasting en geen vastrecht- en meterkosten voor gas. Er is een normale elektriciteit aansluiting met, op basis van salderen, minimale energiebelasting, vast recht en meterkosten.

Koop je een woning van Smart2Start, dan heb je minimale onderhoudskosten. Alle kozijnen zijn van kunststof en vergen dus geen onderhoud. Mochten er in de eerste jaren bouwkundige gebreken aan het licht komen, dan worden die opgelost op basis van de Garantie- en waarborgregeling van Woningborg of Bouwgarant.

Conclusie: koop je een woning van Smart2Start dan koop je een woning met gering onderhoud die zeer energiezuinig is. Hierdoor heb je zeer lage woonlasten. Met de aankoop van een dergelijke woning heb je een verantwoorde investering voor de toekomst.

Energietransitie en regelgeving voor de woningbouw

We hebben wereldwijd te maken met een energietransitie. De energietransitie is de omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energie (zonne-energie, windenergie en aard-/luchtwarmte). De afspraken over de energietransitie in Nederland zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord: in 2050 moet Nederland helemaal CO2-neutraal zijn.

De invulling van de energietransitie voor de woningbouw krijgt gestalte met de regelgeving van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd), die per 1 januari 2021 is ingegaan. Deze BENG-regelgeving kent 3 eisen. Voor een goede uitleg van deze materie zie: www.lente-akkoord.nl.

S2S loopt al vooruit op deze regelgeving: de door haar in 2019 ogeleverde woningen waren niet alleen BENG maar ook energieneutraal! Het spreekt voor zich dat ook de toekomstige nieuwbouw-projecten die Smart2start zal ontwikkelen hieraan tenminste zullen voldoen.


Bekijk onze projecten

Contact opnemen?

  PROJECT
  DE STRUBBEN ANNEN

  Bovenaanzicht project in Annen
  Bekijk dit project

  PROJECT
  MIDDENDORP GIETEN

  Bovenaanzicht project De Strubben in Annen
  Bekijk dit project

  PROJECT
  SMALWOLDE ANNEN

  close up hoekwoning
  Bekijk dit project