Bouwen met een missie

Nieuws
Bouwen met een missie met Smart2Start

Bouwen met een missie

Geen fossiele brandstoffen maar schone onuitputtelijke energie van zon en buitenlucht reguleren de woningen die worden ontwikkeld door Smart2start B.V. uit Annen. Goed voor het klimaat, voor de portemonnee en voor de mens? Dat is als volgt uit te leggen.

Comfortabel wonen zonder energie-rekening – goed voor mens, klimaat en portemonnee

Smart2start ontwikkelt uitsluitend energie-neutrale woningen: bij normaal gebruik heb je dan helemaal geen energierekening. De woningen draaien op zonnepanelen en een luchtwater-warmtepomp en hebben een warmteterugwinning systeem. Er is dus geen gasaansluiting meer. De zonnepanelen genereren energie voor alle electriciteit voor huishoudelijk gebruik, verlichting en de warmtepomp.

Een luchtwater warmtepomp haalt energie uit de lucht. Daartoe wordt er een buitenunit in de buitenlucht geplaatst en een binnenunit brengt de temperatuur omhoog tot gebruikstemperatuur. Bijgaand diagram brengt dit proces in beeld.

“Het is onze missie om bij te dragen aan een toekomst met maximaal gebruik van schone energie”
– Hilde Knol

Hilde en haar partner Rudy Daniels zijn de drijvende krachten van Smart2start. Hilde legt de basis voor het ontwerp dat verder uitontwikkeld wordt door de architect. Tevens is zij de projectmanager die alle facetten coördineert op het gebied van uitvoering van de planontwikkeling.

Rudy is deskundig op het gebied van duurzame energie oplossingen. Hij is eigenaar van een adviesbureau, Daniels Smart Energy, dat gespecialiseerd is in advies en projectleiding bij investeringen in duurzame energie installaties. Zie ook www.danielssmartenergy.nl.

“Om energie-neutrale woningen te ontwikkelen is een optimale ligging de eerste verdienste”, zo legt Daniels uit. “Dat begint dus met de aankoop van kavels die zongeoriënteerd zijn. Vervolgens dient het ontwerp dusdanig te zijn dat er voldoende dakoppervlak is voor optimale opvang van licht.

Een veel gehoord euvel zou het geluid van de buitenunit van de warmtepomp zijn. Daniels legt uit: “Het is een kwestie van goed kiezen. Zoals op elk gebied, geldt ook hier: alle waar naar zijn geld. Neem niet de goedkoopste uitvoering en kies voor een pomp met een grote ventilator. Deze produceert zeer weinig geluid.
Wij hebben inmiddels de nodige energie-neutrale woningen gerealiseerd met deze uitgangspunten en krijgen van alle bewoners als response: ‘wat een comfortabele woning, totaal geen last van geluid en géén energierekening”.

Smart2start zet haar missie dan ook verder voort in het project dat ze nu aan het ontwikkelen zijn op locaties in Annen en in Gieten. Dit worden ruime energie-neutrale onderhoudsvrije 2-onder-1 kapwoningen. De ontwikkeling zit in de fase van afstemming met de gemeente. De verkoop zal starten in 2021. Hiernaast is alvast een impressie zichtbaar.

(bron: https://www.bouwenenwoneninderegio.nl/)